Hvad er en grøn smed?
Formålet med projektet 'Grøn smed' er at tone relevante fag med udfordringer og dilemmaer knyttet til klimaændringer og klimatilpasninger i undervisningsforløb på EUX og EUD smedeuddannelsen, således de både favner det erhvervsfaglige DNA og klimaviden, så kommende smedesvende får klimaunderstøttende handlekompetencer og bliver ”Grøn omstillings”-ambassadører i metalvirksomhederne og samfundet.
Projektet gik vi for alvor i luften med i september 2022, hvor samarbejdspartnere mødtes til workshop, oplæg og brainstorm.
Med henblik på at skabe en smedeuddannelse, der har fokus på den grønne omstilling og bæredygtighed, mødtes UCRS Skjern Tekniske Skole med partnerskolerne Learnmark Horsens, Tradium Randers og smedevirksomheder som VM Tarm A/S, Give Steel A7S og Prodan A/S samt organisationer som DI - Dansk Industri, Tekniq Arbejdsgiverne, Dansk Metal og Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed.
En workshop, der blev startskuddet til et spændende samarbejde, hvor der både blev talt om, hvordan vi får gjort vores uddannelse grønnere, hvordan den grønne omstilling skal forstås i smedefaget, hvad skal de unge mennesker lære og hvordan mester skal omstille sig. Der blev talt om materialevalg, anvendelse og spild, strømforbrug og fragt, højteknologiske løsninger og mock ups og meget andet.
Et virkelig spændende arbejde er nu for alvor gået i gang og vi ser frem til at få smedet, mens jernet er varmt. Projektet opdateres løbende på siden her.
Grøn Smed
- projektets afsæt og formål
Elevernes grønne mindset
- arbejdet med at få den grønne omstilling ind i skole og virksomhed
Grøn Smed
- hvordan kan vi arbejde bæredygtigt på tværs af virksomheder og skole
Hvad tager eleverne med fra undervisning
- hør, hvordan Hans fik øjnene op for materialeanvendelse
Afsluttende konference!
Mandag den 17. juni 2024 afsluttede vi projektet med en konference, hvor vi faglærere, elever, lokale politikere og erhvervslivet kom med konkrete bud på, hvordan
fremtidens, dynamiske smedefag ser ud, og hvad man som smed skal kunne for at imødekomme fremtidens behov.
Dagen bød på relevante oplæg, paneldebatter, cases og erhvervsinput, og der blev rettet skarpt fokus på spørgsmålet: Hvad kan fremtidens smed?
Formålet med dagen var at finde ud af, hvilke grønne handlekompetencer, der bør indskrives i smedefaget, samt finde de vigtigste nøgleudfordringer, vi skal have løst for at få en relevant og fremtidssikret smedeuddannelse i Danmark.
Disse blev efterfølgende blive sendt til relevante politikere for at sætte politisk fokus på smedefagets fremtid.
og se film fra dagen, hvor vi både taler med Afdelingsleder og Chefkonsulent, Hans Uhd Jakobsen fra UCRS, CEO, Holger Ross Lauritsen fra VM Tarm A/S, Julie Kølskov Madsen, Forperson i EEO og Tobias Olsen, Vicevidenscenterchef, EUC Lillebælt, som bl.a. svarer på: Hvorfor er det vigtigt med en konference, der handler om at gøre smedefaget grønnere?
Og hvorfor er det vigtigt at få både skoler, organisationer, virksomheder og ikke mindst elever i tale?
Hvorfor er det vigtigt med en konference, der handler om at gøre smedefaget grønnere?
- hør hvad Afdelingsleder Hans Uhd Jakobsen fra UCRS, CEO, Holger Ross Lauritsen fra VM Tarm A/S, Julie Kølskov Madsen, Forperson i EEO og Tobias Olsen, Vicevidenscenterchef, EUC Lillebælt, svarer på det spørgsmål.
Hvad betyder det at arbejde i et fælles projekt?
- hør Hans Uhd fortælle om betydningen af at samarbejde om et fælles mål.
Hvad betyder det at få bæredygtighed på skemaet?
- hør Holger Ross Lauritsen, CEO VM Tarm A/S fortælle om betydningen af at give de unge det grønne mindset.
Hvad betyder det at få bæredygtighed på skemaet?
- hør Julie Kølskov Madsen fortælle, hvad det egentlig er, der får de unge op om morgenen, og om bæredygtighed betyder noget.
Hvilken betydning får smedefaget for den grønne omstilling?
- hør Tobias Olsen, Videnscenter EUC Lillebælt, fortælle om den betydningsmedefaget har for den grønne omstilling.